Sherry Thomas: Private Arrangements (2008)

 

Love has designs of its own... To all of London society, Lord and Lady Tremaine had the ideal arrangement: a marriage based on civility, courteousness, and freedom - by all accounts, a perfect marriage. The reason? For the last ten years, husband and wife have resided on separate continents.

 

But once upon a time, things were quite different for the Tremaines... When Gigi Rowland first laid eyes on Camden Saybrook, the attraction was immediate and overwhelming. But what began in a spark of passion ended in betrayal the morning after their wedding - and now Gigi wants to be free to marry again. When Camden returns from America with an outrageous demand in exchange for her freedom, Gigi´s decision will have consequences she never imagined, as secrets are exposed, desire is rekindled - and one of London´s most admired couples must either fall in love all over again... or let each other go forever.

 

Edellinen Thomasilta lukemani kirja oli täysi napakymppi, ja niinpä odotukset olivat korkealla tämänkin kohdalla. Ja kyllä niihin vastattiin ihan kunniakkaasti. Juoni ei ollut niin aukoton kun olisin toivonut. Epäjohdonmukaisuuksia oli ajoittain havaittavissa enkä aivan tajunnut päähenkilöjen järkeilyjä päätöksiensä takana. Täytyy myös muistaa, että edellisen kirjan aikana itkin varmaan enemmän kuin pitkään aikaan. Nyt samanlaista ahaa-elämystä sai odottaa aivan loppumetreille, jossa langat kyllä punottiin yhteen varsin mallikkaasti. Gigi on intohimoinen ja kunnianhimoinen nainen, joka on asettanut elämässään selkeitä päämääriä, joihin pyrkii keinoja kaihtamatta. Hän on kyyninen ja ymmärtää varsin hyvin, miten yhteiskunta pyörii rahan voimalla. Ei siis mitenkään tyypillinen historiallisen romaanin herkkä sankaritar. Hänestä on ajoittain hyvin vaikea pitää, mutta toisaalta Camden näkee hänet juuri omana itsenään, ja ymmärtää tätä omista lähtökohdistaan. Tarina lähtee rullaamaan eteenpäin oikeastaan siinä vaiheessa, kun Gigi tekee todella pahan virheen. Teolla ei ole lieventäviä asianhaaroja, kuten genressä yleensä, vaan kyse on todellisesta petoksesta. Gigi menettää syvästi pettyneen ja suuttuneen Camdenin. Pari ajautuu tukalaan pattitilanteeseen, josta ei näyttäisi olevan ulospääsyä. Mutta en oikein tajua, kuinka ihmiset voivat pitää suhteensa jäässä kymmenen vuotta, ennen kuin ratkaisua yritetään hakea. No, sitten kun pari alkaa uudelleen lähentyä, asiat lähtevät etenemään varsin vauhdikkaasti. Myös Gigin äiti on suuressa roolissa tarinassa ja sivurakkaustarina käsitteleekin ansiokkaasti hieman vanhemman parin lämpiäviä välejä. Lopputulemana on todella hyvä kirja, mutta ei edeltäjänsä veroinen. Täytyy kyllä sanoa, että Not Quite a Husband oli sellainen mestariteos, että toista vastaavaa tuskin tulee ihan heti vastaan. Tosin hyllyssä odottaa vielä yksi Sherry Thomasin kirja...