Christina Skye: The Ruby (1992)

 

Madman´s curse or Rajah´s Prize? Teal-eyed enchantress Barrett Winslow flees through the gaslit London streets, stalked by a ruthless enemy in search of a secret she can never reveal. And when fate tosses her into the arms of an exotic stranger, she finds herself swept away to a brazen, steamy paradise that hides deadly secrets and forbidden passions.

 

Fierce protector or dark betrayer? To London´s rich and powerful he is Deveril Pagan, Viscount St. Cyr, envied by all men and desired by all women. But in the mist-covered emerald hills of Ceylon he is called the Tiger Sahib, and for him the priceless, fabled ruby is only a curse, its bloodred facets pulsing with savage powers that drive men to unquenchable greed and women to unspeakable desire.

 

Lovers forever bound by dark destiny. From the glittering corridors of London´s elite to the wind swept shores of colonial Ceylon, they tried to flee their fierce fate, which throbbed in the crimson heart of the legendary jewel... driving the lovers to stolen passion and unthinkable evil in the sultry, tropical night. For there, only one man stands between Barrett and the darkness... and he might just be the greatest threat of all...

 

Tämä on yksi ensimmäisiä lukemiani englanninkielisiä kirjoja. Lainasin sen kirjastosta varmasti lähemmäs kymmenen vuotta sitten ja muistan pitäneeni siitä paljon. Löysin sen varmaan vuosi sitten kirjaston poistomyynnistä ja korjasin talteen. Nyt sitten ajattelin lukea sen uudelleen. Pidin siitä edelleen ja huomaan ilokseni, että kielitaitoni on parantunut näinä vuosina. Ensimmäisellä lukukerralla tukenani oli ajoittain sanakirja, nyt luin tekstiä sujuvasti. Kirja on pitkä, yli 500 sivua ja se pitikin minulle seuraa koko viikon. Huomaan, että minun on varsin vaikea arvostella sitä mitenkään, siihen liittyy niin rakkaita ja erityisiä muistoja. Se on ikään kuin arvioinnin yläpuolella. Kyse ei kuitenkaan ole mistään elämää suuremmasta tai ajattomasta rakkaustarinasta, vaan ajanhammas on kirjan ulkoisen olemuksen lisäksi koskenut hieman myös sen sisältöön. Mutta toisaalta nykyaikana ei enää pääse lukemaan lähes eeppistä seikkailutarinaa, joka ulottuu Lontoon sumusta Ceylonilaisen viidakon kuumuuteen. Mukava lukukokemus, johon sisältyy paljon ajan patinaa ja vaelteluja muistojen mutkaisilla poluilla.